Groninger Pianofestival

Groninger Pianofestival 19 en 20 april 2019


Het Groninger Pianofestival was weer een groot succes. Het plezier spatte er vanaf bij de jonge pianisten. Wat een talent komt er op deze dagen af! Mooi om te zien dat klein en groot op het podium durft te staan om te laten horen hoe hard ze hebben geoefend en hoe goed het klinkt. Knap hoor!

Olifant & Uilskuiken

Op de eerste dag volgden de pianisten lessen bij verschillende Suzuki docenten die uit heel Nederland naar Groningen waren afgereisd. Heleen Verleur (Suzuki-pianodocent in Amsterdam en Almere), schreef voor deze gelegenheid het stuk “Olifant & Uilskuiken” voor 3 kinderen aan één piano. Dit stuk werd met zeven! piano’s tegelijk ingestudeerd en uitgevoerd. Aan het einde van de dag volgde een prachtig slotconcert waar iedereen voorspeelde met een solo- of ensemblestuk.

Piano Concours

De tweede dag van het Groninger pianofestival werd dit jaar in samenwerking met de stichting Piamore georganiseerd. Pianoleerlingen tot en met achttien jaar mochten laten zien hoe goed ze al waren op de piano. Ze mochten zelf kiezen hoe ze dit deden: in alle mogelijke stijlen, eigen composities, op één of meerdere piano’s, met twee, vier, of meer handen – alles was mogelijk. Ze ontvingen na afloop van hun optreden deskundig en positief commentaar van de jury.

Wibi Soerjadi

Halverwege de dag kwam niemand minder dan Wibi Soerjadi langs! Hij verzorgde een kort optreden en reikte een medaille uit aan iedere deelnemer van het concours.

Beide dagen waren er  workshops met als thema’s: compositie (door Michiel van der Veen), improvisatie (door Jan Ruerd Oosterhaven), orgel (door Theo Jellema), pianowerkplaats (door Wim Hoving) en podiumpresentatie (door Loes Nuyten).  In de ritmeworkshop van Gijs van Rhijn kregen de meest dagelijkse voorwerpen een muzikale betekenis.

Gedurende beide dagen van het festival konden alle deelnemers tussen de bedrijven meedoen aan het beschilderen van een door de stichting Piamore gedoneerde piano onder leiding van kunstenaar Charles Michels. De piano is inmiddels verrijkt met kleurrijke portretten van bekende componisten en muzikanten en zal bij muziekschool VRIJDAG in gebruik blijven.

Deze fantastische dagen werden mogelijk gemaakt met hulp van:

Joëlle Doll
Grietje Meter
Hanne van den Broek
Marijtje van Duijn
Heleen Verleur
Mies Terhorst
Martin Tarenskeen
Irina Osetskaya
Hugo Sloterdijk
Gerben Makkes van der Deyl
Siebert Nix
Edzo Bos
Bram van der Veen
Aafko Boonstra


Hieronder vind je de locatie van het Groninger Pianofestival 2019.